Artikel de Dichtbij 10 mei 2014

Pieters Restaurant in Bergambacht opent haar deuren

REGIO  |   10 mei 2014

Pieters Restaurant in Bergambacht opent haar deuren

BERGAMBACHT - Na bijna een jaar hakken, breken, opvijzelen en verbouwen is het zo ver; dit weekeinde kan Pieter de Ronde eindelijk zijn grote passie: koken op topniveau, weer uitoefenen.

Menigeen die in de zomer van 2013 door de Bergambachtse Hoofdstraat liep, zal zich hebben afgevraagd wat men in vredesnaam met het vervallen pand op nr.75 wilde beginnen. Scheefgezakt en verkommerd leek het slechts geschikt voor de slopershamer. Maar Pieter de Ronde ‘keek er doorheen,’ zoals dat wel eens wordt gezegd. “Ik wist direct dat ik hier iets wilde beginnen”, vertelt hij desgevraagd. “Dit was het helemaal voor mij. De eigenaar van het pand heeft geen halve maatregelen genomen. Alleen de buitenkant is nog dezelfde.” Het ooit dubbele woonhuis, gebouwd in 1907, voorzien van late Jugendstil kenmerken, werd losgezaagd van zijn fundering, opgevijzeld en weer in het lood gezet. Dat was in juli 2013.

We zijn nu bijna een jaar verder en de metamorfose is compleet. Aan de achterzijde is een stuk aangebouwd en de voormalige tuin achter het huis is ingericht als terras voor zo’n dertig gasten. ‘Huiskamersfeer’, zo zou je de inrichting van het restaurant het beste kunnen omschrijven. Het biedt plaats aan 32 gasten. Eén wand wordt gedomineerd door een schitterend tegeltableau dat ‘het melkmeisje van Vermeer’ uitbeeldt. Terwijl de gasten genieten van de culinaire hoogstandjes van Pieter en zijn brigade kunnen zij tegelijkertijd een blik werpen in de Amerikaanse keuken van fabrikant Viking. Een compleet concept en samengesteld op basis van de ervaringen die Pieter in de voorbije decennia opdeed.

Vrijdagavond werden de eerste gasten ontvangen.”We doen nu een zogenaamde softopening”, vertelt hij. “Geen officieel gedoe. Wanneer we alles goed op de rit hebben, komt er aan het eind van de zomer nog een opening met een formeel tintje.” Wat dat ‘op de rit hebben’ betreft, hoeft hij zich geen zorgen te maken. We hebben die eerste avond een indruk gekregen van zijn kookkunsten en kunnen alleen maar concluderen dat Bergambacht een nieuwe parel in haar horecakroon heeft gekregen. ‘Even een hapje eten’ in Pieters Restaurant. Dit is culinair uitgaan!